Prosba o pomoc s výzkumem: analýza a sledování a následné rozdíly práce dvou ovčáckých plemen - border collie a australské kelpie

01.03.2014 16:17

Dobrý den,
můj dotaz bude směřovat hlavně všem lidem od kelpií, kteří se aktivněji podílí na práci u ovcí se svými pejsky, ale i všem se zájmem o toto téma. Pro téma mojí bakalářské práce jsem si vybrala analýzu a sledování a následné rozdíly práce dvou ovčáckých plemen - border collie a australské kelpie. Budu se zaměřovat na styl jejich práce, pokusím se jejich styl nějakým způsobem popsat a generalizovat a následně tyto dva styly porovnávat, pokusím se nějakým způsobem popsat a poukázat na jednotlivé rozdíly či podobné znaky jejich práce a na závěr bych ráda výsledky tohoto výzkumu porovnala se standardy CS (collecting style) který tato dvě plemena posuzuje společně a z toho vyvodila výsledné závěry s možností nalezení řešení. Zatím je vše v teoretické fázi a toto je stále ještě velice hrubý nástin. K této práci bude totiž potřeba data a to hlavně pro pozorování a analýzu práce bude potřeba najít majitele a jejich kelpie, kteří by byli ochotní zapojit sebe a své psy do tohoto projektu. Zatím nevím, kolik takových jedinců budu ke své práci potřebovat, ale vím jistě, že čím více, tím lépe. Veškerý průběh této práce budu podřizovat možnostem, které budu mít k dispozici a ochotě všech, kteří budou tak laskaví a budou mít zájem mi data poskytnout. Jelikož je zatím tento projekt v plenkách, nebudu schopná vám teď říci, co vše by spolupráce obsahovala, ale budu se snažit všem dobrovolníkům maximálně vyjít vstříc a ušetřit jim veškerou práci, větší část poskytované spolupráce bude v rámci pozorování daného zvířete a jeho stylu práce. Další nové informace budu poskytovat všem, kteří o to budou mít zájem na jejich soukromé adresy. Tímto tedy všechny majitele a kamarády těchto krásných a pracovitých zvířátek prosím, pokud byste měli zájem se na této práci podílet a přispět byť sebemenším dílkem, budu za to nesmírně ráda, neprosím tímto jen přímo majitele pracujících kelpií (potažmo border collií), ale všechny, kteří mají k dispozici zajímavá data, informace či cokoliv dalšího, o čem by si myslel, že by mohlo být této práci přínosné, budu velice ráda za každý váš příspěvek pro to, aby tato práce mohla být napsána. Budu ráda i za to, když tuto zprávu budete šířit mezi další své známé a přátele, kteří s těmito plemeny pracují, buď zde v ČR nebo kdekoliv jinde po světě a o nichž si myslíte, že by se také rádi zapojili. Doufám, že najdu co nejvíce dobrovolníků a odměnou jim i mně bude zajímavá studie těchto krásných pracovních plemen.

V případě zájmu mne neváhejte kontaktovat na email: andyjateer@aol.com nebo zde do zpráv na facebooku a všem se zájmem budu dávat průběžně vědět o stavu a dalších nových informacích o postupu práce. Všem MNOHOKRÁT DĚKUJI za přečtení, sdílení a případné projevení zájmu!
Anna Nováková,
Centrum pro výzkum chování psů,
Česká zemědělská univerzita v Praze