Časopis PLANETA ZVÍŘAT - 7 / 2007 - Představení plemene

05.11.2010 14:43

Australská kelpie

Kelpie je nesmírně ostražitý, horlivý a velice inteligentní pes, je učenlivý, poslušný a oplývá téměř nevyčerpatelnou energií. Projevuje se neobyčejnou věrností a oddaností při plnění uložených úkolů. Má přirozený instinkt pro práci s ovcemi, a to jak v otevřené krajině, tak i v ohradě. Jakákoli odchylka struktury nebo temperamentu, která je cizí pracovnímu plemenu, musí být považována za necharakteristickou.

Foto: M. Trávníčková
Foto: M. Trávníčková

Charakteristika plemene


Kelpie je temperamentní, vytrvalý, rychlý a velmi pružný středně velký pes pevné konstituce. Jeho kostra a svaly jsou velice dobře přizpůsobené pro dlouhotrvající běh. Kelpie je oddaný svému majiteli, je zvyklý na delší pochody a rychlou práci. Je to pes nenáročný s vysokou schopností se přizpůsobit jakýmkoliv podmínkám. Krátká, vydatně přiléhající srst nevyžaduje žádnou speciální úpravu. Zbarvení může být různé- černé, hnědé, modré i krémové a odstínů těchto barev. Všechna tato zbarvení se mohou vyskytovat ve variantě s pálením. Pigment nosu a oka odpovídá svým tonem celkovému zbarvení.
Kelpie bývá označován také jako australská kolie.

Historie vývoje plemene


Kelpie pochází ze starých skotských kolií. Tito psi se vyjímečně dobře přizpůsobili novým poměrům, kdy podávali výborné pracovní výkony a proto se stali u místních farmářů velmi oblíbenými. Není vyloučeno, že v kelpiích koluje krev divokého australského psa dinga…
70. létat 19. století můžeme označit jako prvopočátek vzniku plemene, kdy si Jack Gleeson na farmě mezi pracovními psy George Robertsona (některé prameny uvádějí jméno jméno Rutherford) vyhlédl jednu fenku, která byla přímým potomkem dvou kolií dovezených ze Skotska (z Nového Jižního Welsu). Tuto fenu se mu podařilo získat výměnou za koně a začal jí říkat Kelpie. (Pozn. Kelpie - znamená ve skotské mytologii "zlomyslný vodní duch", který se zjevuje právě v podobě koně).
Fenu Kelpii nakryl psem kolií Moss černé barvy pocházející ze severní Anglie. První štěňata z tohoto spojení se narodila přibližně v roce 1873 a následně bylo krytí ještě jednou opakováno. Otcem třetího vrh narozeného v roce 1875, byl pes Caesar, potomek Jenny a Brutuse, dvou black & tan colií dovezených do Austrálie ze Skotska Gilbertem Elliotem. Jedna fenka z tohoto spojení byla pojmenována Kelpie II. (majitel A.T.W. King) a svými vlastnostmi výrazně přispěla k vynikající pověsti plemene kelpie. Byla stejně jako její matka, vynikajícím pracovním psem a své kvality navíc potvrdila na I. Australské soutěži ovčáckých psů, kde zvítězila. KELPIE II. byla nakryta psem Moss a její potomci se nazývali "Kelpies pups", později už jen kelpie.
Plemeno se později proslavilo dalšími vítězstvími na soutěžích ovčáckých psů v ovládání stád. Získalo si popularitu po celém kontinentě. V současné době existuje v Austrálii přibližně 70-80.000 kelpií. Rančeři tvrdí, že jedna kelpie odvede u stáda práci deseti mužů. Jestli nějaké ovčácké plemeno má zajištěnou budoucnost, pak je to kelpie. Nic zřejmě tyto psy nikdy nenahradí!

Historie chovu kelpií v Austrálii


TIM AUSTIN je jedním z nejznámějších chovatelů kelpií v Austrálii. S chovem kelpií začal ve své CHS Elfinvale v roce 1956. Základem chovu byly dvě krevní linie výstavních kelpií z chovatelských stanic Wilton Vale a Hiawatha. Tyto krevní linie se zpětně vážou na vynikající pracovní psy jako Red Hope. CHS Elfinvale je dnes známá jako největší chov v Austrálii produkující pevně zbarvené kelpie červené barvy (bez pálených znaků). První chovaná fena v Elfinvale byla Hiawatha True Lassie, vnučka jednoho z nejúspěšnějších australských výstavních šampionů všech dob, Raoul of Virginia. První chovný pes byl Wilton Vale Timothy. Tim Austin strávil prvních šest let chovu, jak on říká "štěkacím úsilím". Potom přidal pracovní kelpie s krví "ovčáckých trialů" , aby upevnil pracovní schopnosti a koncentraci. První dvě pracovní linie nazval Rockybar a Karrawarra. Karrawarra Bronze byl v Elfin nejlepším psem v šedesátých letech. Byl popsán jako silný, energický, pracovní typ, který ve velkém množství používá oči. Byl to vynikající pes u lekavých a jankovitých ovcí. Jeho neohrožený temperament, statečnost a obratnost byly přenášeny na jeho potomky.

 Do roku 1982 CHS Elfinvale odchovala více než 4000 štěňat kelpií - přibližné množství, nyní je to více než 8000 štěňat. Tim a jeho rodina odchovali pravděpodobně více kelpií než kdokoli jiný v historii plemene (čerpáno z překladu z web. stránek AUK).

Historie chovu v ČR


Do Čech, přímo do Českých Budějovic, byla dovezena první kelpie před devíti lety. Dovezl jí pan Jiří Tancer majitel CHS Xapatán. Fenka červené barvy Eurowenban Ltl Aussie Red nar.1998 byla importována přímo ze země původu Austrálie. Pes hnědý s pálením Tyianna Eraks nar. 2001 byl přivezen z Ruska. V dubnu 2003 se z tohoto spojení narodil první vrh kelpií v ČR právě v CHS Xapatán. Spojení bylo ještě jednou opakováno, protože se v prvním vrhu narodily pouze fenečky.
Z Maďarska byla dovezena v roce 2004 další chovná fena Árkosligeti Magic Eyes Bumerang, která je černá s pálením a stala se matkou vrhu C Xapatán v r. 2005. V tuto dobu zde působil jako krycí pes i Farnham's Champ zapůjčený z Maďarska, který byl též barvy hnědé s pálením a stal se otcem vrhu D Xapatán (matka Arlette Xapatán). Další importovaná kelpie je hnědá fena Tina (nar. r. 2001) a krémový pes Cactus (nar. r. 2005) oba z CHS Belatar´s. Dalším importovaným psem je Magic Eyes Dingo, hnědý s pálením. Z Austrálie pak čokoládová fena Wingdari Outback Dust a z Finska celočerný pes Royal Coctail Jumper Black.
Kromě čtyř vrhů z CHS Xapatán se v ČR narodily další 3 vrhy. V roce 2005 vrh "A" z Karlštejnských pastvin. V letošním roce vrhy hned 3 vrhy "A" - první z Lhotecké linie, druhý z Portyčské zahrady a třetí ze Štokova. První dva vrhy (otcem Royal Coctail Jumper Black)
jsou významné tím, že rozšířily škálu barev kelpií u nás o barvu modrou - fenky Arie a Artemis z Lhotecké linie a barvu fawn, pes Apollo, jeho setra fena Adoné z Lhotecké linie a fena A… ze Štokova. Třetí "A" vrh je po čokoládově zbarveném otci z Holandska jménem Evallens Chocolate Just a Quinlan.

Povaha a charakter


Kelpie je nesmírně ostražitý, horlivý a velice inteligentní pes, je učenlivý, poslušný a oplývá téměř nevyčerpatelnou energií. Projevuje se neobyčejnou věrností a oddaností při plnění uložených úkolů. Má přirozený instinkt pro práci s ovcemi, a to jak v otevřené krajině, tak i v ohradě. Jakákoli odchylka struktury nebo temperamentu, která je cizí pracovnímu plemenu, musí být považována za necharakteristickou.

Celkový vzhled


Hlava je úměrná velikosti psa. Její celkový tvar a rysy vytvářejí dojem liščího vzhledu, který je však zjemněn očima. Oči mají mandlový tvar, jsou střední velikosti, jasně ohraničené v koutcích a s inteligentním a dychtivým výrazem. Barva očí je hnědá a harmonizuje s barvou srsti. U modře zbarvených psů jsou přípustné lehce zbarvené oči. Lebka je lehce zakulacená a široká mezi ušima. Zbarvení nosu se přizpůsobuje barvě těla. Uši jsou špičaté, vztyčené a ubíhající k jemnému bodu na špičce, jsou široce posazeny na hlavě a směřují ven. Jsou poněkud zaoblené na vnějším okraji a nepříliš velké, kůže je jemná, ale na základně silná. Vnitřek uší je osrstěný. Délka psa od hrudi až po zadek je větší než jeho výška v kohoutku v poměru 10:9. Hřbet je poměrně dlouhý a klesající. Ocas by měl v klidu viset ve velmi jemné křivce. Při vzrušení může být vztyčený, ale v žádném případě by neměl překročit vertikální linii kořene. Přední končetiny by měly být svalnaté se silnými, ale elegantními kostmi, rovné a při pohledu zpředu rovnoběžné. Při pohledu ze strany by se spěnky měly lehce svažovat, aby zajistily flexibilitu pohybu a schopnost rychle se otáčet. Při pohledu zezadu jsou zadní nohy od hlezní až po jejich spodní části rovné a posazené paralelně, ani blízko, ani příliš daleko od sebe. Zadní část by měla vyjadřovat šířku a sílu. Výška v kohoutku by měla být u psů 46 až 51 centimetrů (cca 18" - 20"), u fen 43 až 48 centimetrů (cca 17" - 19").

Srst

Srst je dvojitá s krátkou hustou podsadou. Vnější srst je přiléhavá, rovná a tvrdá, takže odolává dešti. Na spodní části trupu až k části za nohama je srst delší a u stehna delší a hustší. Na hlavě (včetně vnitřní části uší) a až po přední části nohou je srst krátká. Podél krku je delší a hustší a vytváří náprsenku. Ocas by měl mít pěknou štětku. Srst, která je příliš krátká nebo příliš dlouhá, je chybou. V průměru by chlupy na těle měly být 2 - 3 cm (cca 3/4" - 1 1/4") dlouhé.

Zbarvení

Černé, černotříslové, červenohnědé, červenohnědé a tříslové, světle žlutohnědé, čokoládově hnědé a kouřově modré.

Pohyb


Aby byl schopen téměř neomezené vytrvalosti, která je vyžadována od pracovního ovčáckého plemene, musí být kelpie jak po stránce své stavby, tak i pohybu absolutně zdravý a silný. Jakákoli tendence k ohýbání hlezní, ke kulhání, uvolněná ramena nebo omezený pohyb, kolébání se nebo motání je závažná chyba. Pohyb by měl být volný a bez známek únavy a pes musí být schopen okamžitě zrychlit. Při běhu mají nohy tendenci se vzrůstající rychlostí se u země vzájemně přibližovat, ale po zpomalení a zastavení staví pes všechny čtyři do pravého úhlu. (Standard převzat z web stránek CHS Xapatán)

Podmínky a nároky chovu


Kelpie se uchovňuje ve stáří nejméně 15 měsíců, kdy je posouzena na tzv. bonitaci, kterou pořádá klub zpravidla při každé větší výstavě. Podmínkou chovnosti v ČR je splněná výstava ve věku minimálně 15 měsíců.
Chov v klubu je chovem řízeným a v rámci řízeného chovu lze uplatnit registrovaný chov, kdy je veden jeden z rodičů v tzv. registru. Registrovaný jedinec odpovídá standartu plemene, ale buď u něj nejsou známí předci, anebo pochází ze země, jejíž průkaz původu není uznáván FCI. Chovný pár tedy nelze sestavit ze dvou jedinců, kteří jsou vedeni pouze v registru. U nás je v registru veden vrh "C" a "D" Xapatán, "A" z Karlštejnských pastvin, Magic Eyes Dingo, Árkosligeti Magic Eyes Bumerang a Belatar´s Cactus.
Vždy alespoň jeden z rodičů musí mít známé předky oficiálně vedené v průkazu původu FCI. Krytí u kelpií probíhá přirozeně bez nutnosti asistence člověka. Porod bývá přirozený a v jednom vrhu se rodí 4-7 štěňat. Štěňata jsou od začátku velmi aktivní a hravá. Ve věku 6 týdnů se štěňatům začínají stavět ouška. Než odejdou štěŇátka k novým majitelům proběhne tzv. kontrola vrhu, kdy se jednotlivá již označená štěňata podrobně popíšou.

Nároky na výživu


Nároky na krmení nejsou nikterak odlišné od jiných plemen střední velikosti. Předkládat se kelpiím mohou granule suché i vlhčené v dávkách odpovídajících velikosti a pracovnímu zatížení.
Kdo upřednostňuje vařené krmení, pak je kelpie vděčný strávník a sestavit jídelníček pro kelpii není složité. Samozřejmě, že nevhodné je krmit kelpii zbytky od stolu! Denní dávku by měla v základu tvořit 1/3 masa (hovězí, drůbeží, rybí), 1/3příloh (těstoviny, rýže, vločky pečivo) a 1/3 zeleniny. Vše povařené, jen maso je možné z poloviny nechat v syrovém stavu. Tuto denní dávku je možné doplňovat o další složky, např. vejce i se skořápkou, tvaroh, sýr, ořechy, lněné semínko, ovoce, atd.

K čemu se plemeno hodí


Kelpiové byli vyšlechtěni pro velmi těžké podmínky australských pastvin. Plemeno je ceněno především pro vysokou inteligenci, vytrvalost a schopnost se přizpůsobit. Původním úkolem kelpiů bylo v první řadě hlídání stád ovcí, z tohoto důvodu je plemeno vybaveno obrovskou výdrží, rychlostí a obratností.
Tento středně velký pes, poslouchá svého majitele velmi rád a cviky vykonává s nadšením a rychle. V současné době má několik českých kelpií složeny základní zkoušky, jejichž základem je poslušnost. Obedience je kromě dosud známých zkušebních řádů, tudíž dalším druhem soutěže, kde může kelpie vyniknout. Nadšení, poslušnost, obratnost a nepříliš vysoká váha dělá z kelpie i výborného adepta pro tanec se psem.
Kelpie má vynikající předpoklady uplatnit se v agility, je to vynikající skokan (tuto schopnost musel mít, aby se dostal co nejrychleji do čela stáda, kdy skákal a přebíhal po hřbetech ovcí).
Díky stálému nadšení se může stát výborným aportérem a vyniknout v disciplínách jako je flyball nebo dog frisbee.
Kelpie má výborný nos, její práce na stopě je rychlá, s nadšením dovede vyhledávat i schované předměty.
Pro kelpii není nemožné absolvovat výcvik obran, její zuby jsou poměrně velké a silné.  
Kelpie obstojně tahá i na kole a na lyžích. Kelpie je neúnavný a tak se hodí i jako pes na tracking. Své vlastnosti mohou zúročit i v soutěžích sportovního výcviku nebo v záchranařině (např. 2. místo na MS záchranářských psů 2005).

Pro koho se hodí


Majitelem kelpie díky jejímu vzrůstu, může být prakticky kdokoliv, kdo si troufne na tohoto 15-20 kg do práce vždy nadšeného psa! Kelpie se dá temperamentem přirovnat ke známému plemenu belgický ovčák malinois, dobrman či border colie, proto by měl být majitel určitě sportovně založený. I přes svůj nevelký vzrůst dokáže podávat veliké výkony!
Zkrátka kelpie je psem pro každého, kdo nemá rád nudu a zahálku!

Majitelé tohoto málopočetného plemene jsou sdružováni v Klubu chovatelů a přátel Welsh corgi v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
(https://welsh-corgi.unas.cz/index.php)
Více se o kelpiích dozvíte na webu věnovaném přímo tomuto plemeni www.australskakelpie.wz.cz

(Zdroj: https://casopis.planetazvirat.cz/070701-australska-kelpie-1.html)